
Ik vertelde er in mijn vorige blog al over: mie is niet altijd mie. Sterker nog: mie is, zonder dat mensen het weten, heel vaak pasta! Hoe dat kan? Dat leg ik in deze blog uit.
Natuurlijk is mie geen pasta! Of toch wel?
Kook je Chinees, dan koop je mie. Kies je voor Italiaans dan pak je pasta. Simpel toch?
Nou, zo simpel is het blijkbaar niet! Want er wordt op grote schaal pasta gebruikt voor Chinese gerechten. Nog erger: pasta wordt verkocht onder de noemer mie. En consumenten weten dat vaak niet eens. En misschien nog wel schokkender nieuws: de bami die je bij het Chinese afhaalrestaurant bestelt, is in de meeste gevallen óók pasta.
De proef op de som
Enige tijd geleden wilde Teun van de Keuken van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde onze deskundige mening horen over de mienestjes uit de supermarkt. Hij had het gerucht van de als mie vermomde pasta ook gehoord en wilde zelf uitzoeken wat er van waar was.
Wij hebben hem en zijn team uitgenodigd in onze speciale testkeuken om ze te laten ervaren wat wij natuurlijk al lang wisten…. dat de meeste mie in de supermarkt pasta is!
Presentator Teun had verschillende doosjes mienestjes en pasta meegebracht. De ingrediënten op de Oosterse en Italiaanse verpakkingen waren nagenoeg gelijk: tarwegriesmeel. Logisch dus dat hij zich afvroeg wat er nou in die doosjes zat; pasta of mie?
Pasta wordt gemaakt van tarwegriesmeel. De soorten pasta die wij kennen uit de supermarkt, worden niet gewalst maar geperst. Een heel ander proces dan mie maken. En precies dit product heet de ene keer tagliatelle en de andere keer mie. Behoorlijk verwarrend.
Het onderzoeksteam kwam tot een schokkende ontdekking: de mie in de supermarkt is dus geen mie, maar gewoon pasta in een ander jasje….
Waarom wordt er pasta gebruikt in miegerechten?
Dat heeft te maken met het bereidingsproces. Pasta wordt zoals gezegd geperst en mie gewalst. Het persen van meel is een aanzienlijk sneller en goedkoper proces dan het walsen van echte mie.
Pastadeeg wordt gemaakt van tarwegriesmeel, meestal Durummeel. Het pastadeeg wordt tot een grote bal gekneed en vervolgens door een mal geperst om diverse vormen pasta te maken (leuk weetje; er bestaan 700(!) verschillende pastavormen).
Authentieke mie wordt gemaakt van hele fijne tarwebloem en water. Dit deegmengsel wordt gekneed volgens een eeuwenoude methode, als een harmonica dubbelgevouwen en vervolgens gewalst. Het deeg wordt in lange slierten gesneden, want een bekend Chinees gezegde luidt: hoe langer de mie die men eet, hoe langer men leeft. Na urenlang drogen is de mie klaar voor gebruik.
Het maken van echte mie is duurder omdat er alleen eerlijke ingrediënten gebruikt worden. We voegen geen E-nummers of andere hulpstoffen toe aan ons meel maar gebruiken alleen de bron. Deden we dat wel, dan zou het bereidingsproces een stuk makkelijker én goedkoper worden, maar dat is niet wie we zijn. Wij kiezen voor authenticiteit en eerlijkheid, voor pure smaak. Alleen zo kunnen wij de kwaliteit van onze producten garanderen. Dat is kostbaarder, maar dat proef je ook!
Let’s wok!
Na het theoriegedeelte ben ik met Teun de strijd aangegaan om hem zelf het verschil te laten ervaren. We hebben hetzelfde gerecht gemaakt, alleen gebruikte ik onze echte mie en Teun de (pasta)mienestjes uit de supermarkt. Het verschil zag je al snel tijdens de bereiding. In mijn wok lagen dunne, luchtige slierten en Teuns wok was gevuld met dikke slierten mie die er uit zien als pasta, smaken als pasta en dus ook pasta zijn. Teuns opmerking ‘Eerlijk is eerlijk, ik proef een wereld van verschil’ toen hij proefde van beide gerechten, maakte mij trots. Trots op ons mooie product!
Kijk de hele aflevering van de Keuringsdienst van Waarde hier terug.
Wil je meer weten over onze producten, het bereidingsproces of heb je een andere vraag? Laat het me weten!
0 Reacties
Laat een reactie achter
Je dient ingelogd te zijn om een reactie te plaatsen.