Twentse familiebedrijven: Pure passie voor noedels en pasta

De beste authentieke Chinese noedels komen uit het oosten. Logisch, denkt u dan ongetwijfeld. Maar u dacht
daarbij niet direct aan Enschede, voor de Randstedeling nog vaak wél het verre oosten. Een bijzonder verhaal
dat begint bij een van eerste Chinese restaurants in Nederland, Hong Kong aan de Klomp in Enschede.
De moeder en de Chinese stiefvader van Piet van der Moolen konden in Enschede een hotel-restaurant
overnemen, waar zij al snel een Chinees restaurant van maakten. Piet had een technische opleiding en werd door
zijn ouders gevraagd om te komen helpen met wat problemen met de verwarming. Samen met zijn vrouw Henny
– ze zijn nu 91 en 88 jaar – pakten ze hun biezen en voor hij het wist liep hij als kelner in het restaurant.

Zelf traditionele noedels maken

“Mijn opa was een verdienstelijke kok en ergerde zich aan de slechte kwaliteit van de bami. Ook de
verkrijgbaarheid was in die tijd natuurlijk lastig. Of mijn vader – met zijn technische achtergrond- niet even een
machine kon maken waarmee hij zelf zijn eigen noedels kon maken. Maar in China wordt mie traditioneel gewalst
en waar haal je hier zo’n machine vandaan?”, zegt Peter van der Moolen (59), inmiddels dus de derde generatie
aan het roer van dit bijzondere familiebedrijf. De eerste jaren samen met zijn zus Loes, die er al werkzaam was
sinds eind jaren zeventig. Zij overleed in 2016, twee maanden voor het vijftigjarig bestaan van het
familiebedrijf, dat zij samen in 2000 overnamen. Peter vertelt verder over de zoektocht van zijn vader: “Maar
uiteindelijk lukte het hem na speurtochten door heel Europa en nachtenlang zoeken in bibliotheken – er waren nog
geen e-mail en Google – om ergens ver in Duitsland een oude bakkerijmachine te vinden en deze zodanig te
verstellen dat hij daarmee aan de wens van mijn Chinese opa kon voldoen. Het was het begin van ons
familiebedrijf zoals het er nu staat.” Via het oude parochiehuis van de Jacobuskerk in het centrum van Enschede
naar een locatie aan de Josinkstraat, waar het bedrijf nu bijna zestig jaar en vele verbouwingen later uiteindelijk
uit zijn jasje is gegroeid.

Van bijna zestig jaar Josinkstraat naar nieuwbouw aan De Ossenboer

“Zeg maar gerust dat we er uitknappen”, zegt Peter. “We gaan begin volgend jaar naar een nieuwe locatie van
vijfduizend vierkante meter aan De Ossenboer in Enschede. Daar zijn we echt aan toe.” Want vanaf het eerste
moment dat zijn vader het proces onder de knie had, wist hij het product ook aan veel andere Chinese
restaurants te verkopen en sindsdien is het bedrijf alleen maar gegroeid. “Binnen enkele jaren hadden we meer
dan de helft van de Chinese restaurants in Nederland als klant. Tot op de dag van vandaag is er geen bedrijf in
Nederland – en ik denk zelfs niet eens in heel Europa – te vinden dat traditionele wals-mie kan produceren.”
Naast de eigen wals-mie worden er ook al meer dan dertig jaar vierduizend ton exclusief en traditioneel
geproduceerde pastaproducten ingekocht uit Italië.

De Mie Fabriek uit Enschede

De mie van Van der Moolen Foodgroup, zoals het bedrijf nu heet, was ooit verkrijgbaar onder de naam Tai
Ming, wat ‘de beste bami’ betekent. Tegenwoordig is het bekend onder de merknaam ‘De Mie Fabriek uit
Enschede’ – met een knipoog naar het verre oosten – en zijn er steeds meer productsoorten bijgekomen. Peter:
“We leveren nu vooral via de groothandel aan restaurants. En dat zijn er steeds minder. Veel Chinese restaurants
gebruiken zelfs Italiaanse pasta als bami. Ook in de supermarkt; je kent de ‘Mie Nestjes’ toch wel? Nou, daar zit
niets Aziatisch aan hoor. Je eet dus gewoon tagliolini met sojasaus”, zegt hij lachend. De bami van Van der
Moolen Foodgroup vind je gedroogd en gekookt in diverse foodsegmenten, zoals de maaltijd- en snackindustrie
en straks vanuit de nieuwe locatie ook gestoomd. “Net als verse pasta in het koelvak. Dat kan niemand”, zegt
Peter trots. “Onze ambitie is om de Europese autoriteit op het gebied van noedels en pasta te worden.” Een van
de drie kinderen van Peter is dochter Genet (25). Zij is na haar rechtenstudie sinds vorig jaar werkzaam binnen
de organisatie. Het ziet er dus naar uit dat ook dit familiebedrijf een mooie toekomst tegemoet gaat. En dat
vader en moeder straks trots het lintje door mogen knippen van de nieuwe Mie Fabriek is toch wel Peters grote
wens.

“Chinese wijsheid: hoe langer de mie die je eet, des te langer je leeft”

 

Bron: www.twentsefamiliebedrijven.nl

0 Reacties

Laat een reactie achter